Hamarosan folytatódni fog az önismereti és személyiségfejlesztő kurzusom, melynek során az egyik fő pillérről: a helyes önbecsülés kialakításának lépéseiről fogok előadást tartani. 

E kurzuson kifejtem, hogy mennyiféle önbecsülés létezik, mikor és hogyan indulhat be az emberben a gyenge vagy hiányos önbecsülés viselkedésmintázata, mennyiben vagyunk mi felelősek a saját önbecsülésünkért, mit tehetünk és mit kell tennünk, ha egészséges önbecsüléssel szeretnénk egy boldog, elégedett és teljes életet élni.

Én azt ismertem fel a magam és a hozzám elemzésért fordulók életén, hogy a viselkedésünk olyan, mint a bőrünk: belülről fejlődik kifelé. Bár sokszor takargatjuk vagy kozmetikázzuk, azért mégiscsak megmutatkozik rajta a múltunk – mindaz, ami bennünk van és a tudatalattinkban munkál.

Sokféle hibás megoldási stratégiát dolgoztunk már ki a csökkent önbecsülésünk kezelésére – ezekről is lesz szó. A valóságban mindenki szenved, akinek nincs rendjén ez a tulajdonsága. Különbség jobbára csak abban van, hogy ki mennyire nyomja ezt el magában: megmutatkozik-e a felszínes viselkedésén vagy sem.

A hibás/hamis önbecsülés felismerés szintén kulcsfontosságú, mert ennek hiányában elveszíthetem a kapcsolatot a valódi önmagammal. Ezen egészséges, bensőséges viszony kialakítása létfontosságú az élet minden területén. A gyerekkortól kezdve a sikeres karrieren át a spirituális önmegvalósításig egy olyan életfeladat saját önbecsülésünk felépítése, amit nem kerülhetünk ki és csak saját magunk végezhetjük el.

Az önbecsüléssel kapcsolatos feladatokat és tanácsokat szeretnék adni a résztvevők számára, hogy sokkal hatékonyabban és önállóbban tudjanak mozogni az életben. Sorra vesszük az önbecsülés belső forrásait és tudattalan tényezői is, majd lépésről lépésre nekilátunk a „nagy műnek”, közben sorra megszabadítjuk magunkat mindazoktól a tulajdonságainktól és viselkedésmintáinktól, melyek eddig külső vagy belső kötőerőként újra meg újra lefokoztak bennünket, illetve személyes akadályként gátolták az egészséges, erős és harmonikus személyiségünk kialakítását.

Ha úgy érzed, hogy van még mit elsajátítanod és fejlődnöd az önbecsülés és az önbizalom terén, akkor tarts velünk ezen az izgalmas önfelfedező és önteremtő úton.

Szeretettel várlak!

Írta és szerkesztette: Száraz György